امروز دوشنبه 05 آذر 1403 http://asre-zohur.cloob24.com
0

آداب معاشرت با همسفران

یکی از آداب معاشرت در مورد نحوه برخورد با همسفران در طیّ مسافرت و بعد از آن است، گاهی در رو در رو اگر خوبی یا بدی از همسفر خود مشاهده کند چیزی بزبان نمی آورد ولی وقتی از یکدیگر جدا می شوند شروع به سخن گفتن در مورد همسفران خود می کند که این کار علاوه بر اینکه غیبت دیگران می شودوحرام است، از آداب معاشرت اسلامی واخلاقی در نزد مردم بحساب نمی آید. در این رابطه در حدیثی نورانی از امام صادق (علیه السلام)آمده است که فرموند: از مروّت نیست که انسان آنچه را که در سفر از خوبى و بدى همسفر می‏بیند بازگو کند. (آداب معاشرت شیخ حرّ عاملی)
0

اثر معاشرت نیکو در زندگی انسان

سیّد رضی (رحمه الله)در کتاب شریف نهج البلاغه از حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام نقل مىیکند که آن حضرت فرمود: چنان با مردم معاشرت کنید که اگر بمیرید بر شما بگریند و اگر از آنها دور شدید مشتاق دیدار شما باشند.
از اثرات مفید معاشرت نیکو بامردم اینست که مردم جامعه مشتاق افراد با حسن اخلاق و معاشرت می باشند، که یک چنین افرادی که فرمودند: از کبریت أحمر هم کمترند در صورت نبودشان مردم دلتنگشان شده ودر رحلتشان مردم عزادار و گریان.
0

ثمره معاشرت با علماء

امام على علیه ‏السلام:

جالِسِ الْعُلَماءَ یَزْدَدْ عِلْمُکَ وَ یَحْسُنْ اَدَبُکَ وتَزکُ نَفسُکَ؛

با علما معاشرت کن تا علمت زیاد، ادبت نیکو و جانت پاک شود.

(تصنیف غررالحکم و دررالکلم ص430)

بحث معاشرت و نشست و برخواست با علماء ربّانی یکی از راههای نجات افراد جامعه از به خطر افتادن در جهالت و انحراف از مسیر دینداری است و نیز یکی از بهترین ثمرات معاشرت دائم با علماء ربّانی، کسب علم وبصیرت لازم در برابر ناملایمات زندگی مادّی دنیوی می باشد.

0

حفظ ادب در معاشرت

امام صادق علیه‏ السلام:

اِنَّ الشَّیْطانَ لَیَطْمَعُ فى عالِمٍ بِغَیْرِ اَدَبٍ اَکْثَرُ مِنْ طَمَعِهِ فى عالِمٍ بِاَدَبٍ، فَتَاَدَّبوا وَ اِلاّ فَاَنْتُمْ اَعرابٌ؛

شیطان، در عالِمِ بى‏ بهره از ادب بیشتر طمع مى‏ کند تا عالِمِ برخوردار از ادب. پس ادب داشته باشید و گرنه شما، بی ابانى (فاقد تمدّن)هستید.

(کتاب شریف أعلام الدّین فی صفات المؤمنین ص96)
یکی از أموری که باید نسبت به آن توجّه ویژه داشت حفظ أدب در معاشرت هاست، وطبق این حدیث شریف افراد بی أدب را در زمره آدمهای بی تمدّن نامیده اند و لذا افرادی که دارای تمدّن اصیل می باشند
همواره أدب ونزاکت خویش را در برخوردها و معاشرت ها حفظ می نماید حالا خواه از عوام جامعه باشند وخواه از خواص جامعه،که چه بسا بی أدبی از خواص قبحش به مراتب بیشتر از افراد عادّی جامعه خواهد بود.

0

نیاز به مردم و بی نیازی از آنان در چیست؟

در پاسخ به این سؤال استناد می کنم به حدیثی گهربار بنقل ازحضرت امام صادق (ع)از حضرت امام علىّ علیه السلام حدیثی را نقل نموده اندکه حضرت فرموده اند: باید در قلب تو نیاز به مردم و بی ‏نیازى از آنان جمع شود! نیاز تو به آنها در نرمى گفتار و خوشرفتارى، و بی ‏نیازى تو از آنها در پاکدامنى، و پایدارى عزّت توست. (آداب معاشرت،شیخ حرّ عاملی)
0

روش رفتار پسندیده در معاشرت

شاید بتوان گفت: بهترین روش رفتار با دیگران را مى‏ توان از کلام رسول ‏اکرم(صلی الله وعلیه وآله وسلّم)آموخت که فرمودند: هیچ یک از شما مؤمن نیست مگر این که براى برادرش آن بخواهد که براى خود مى ‏خواهد» و یا در جاى دیگر فرمود: «دست خود را بر سر هر کس که مى ‏خواهى بگذار و براى او آن بخواه که براى خود مى ‏خواهى» (بحارالانوار، ج 71، ص 234)در ضرب المثلهای ما ایرانیان نیز به این مطلب اشاره شده است؛ هر چه را برای خود می پسندی برای دیگران نیز بپسند.و این می تواند خطابی به خودمان باشد آنگونه با مردم رفتار کن که دوست داری با تو رفتار کنند آنگونه احترامشان کن که دوست داری احترامت کنند.